Galéria


Hasznos tanácsok, tudnivalók

1. Fontosabb tulajdonságok:
Nyilván nem megyünk sokra egy ablakkal, ha nincs aki szakszerűen beépítse, nincs hozzá párkányunk stb. Ezek mind külön tételek, amelyekre azonban feltétlenül szükségünk van. Tehát érdemes tájékozódni, hogy a megadott ár tartalmazza-e ezeket a tételeket.
A másik fontos kérdés, melyre érdemes figyelnünk, az a hirdető cég.
Azt, hogy mióta működik az adott cég, könnyedén ellenőrizhetjük a http://www.e-cegjegyzek.hu oldalon.
Ha Ön tégla épületben lakik, s ablakot szeretne cseréltetni, fontos, hogy az adott vállalkozó vállalja-e a bontás utáni helyreállítást. Ezt tapasztalataim szerint csak a cégek 30-40 %-a vállalja, így amennyiben ez nem tisztázott, könnyen ott állhatunk a szép új ablakunkkal lepergett vakolattal, potyogó téglákkal és kutathatunk kőműves után, aki ezt helyreállítja.
Bizonyos cégeknél választhatjuk a bontás nélküli ablakcserét is, ekkor a régi ablaktokba helyezik be az új ablakot. Ez lényegesen kevesebb kellemetlenséggel jár, de a végeredmény nem lesz ugyanaz, mint a bontásos változatnál. Például csökken az üvegfelület a dupla tok miatt (régi és új), látszik a régi ablaktok (egyes beépítők ennek a takarását is vállalják pl. gipszkartonnal, ami lefesthető arra a színre, mint a fal, így nem látszik.)
Panel épületben mindig ragaszkodjunk a külső takarólécezéshez is, mert a beépítéshez használt tömítő hab (PUR hab) károsodik az UV-sugárzás és a csapadék hatására. (Ezen semmiképp ne spóroljon!)
Elérkeztünk magához az ablakhoz. Ez egy igen nehéz kérdés, tekintve, hogy igen sok tényezőből áll össze egy adott ablak minősége, így még szakavatott embereknek is nehéz a választás. Szerintem az első és legfontosabb tényező, az ablak gyártója. Nem, nem a profil márkája, mert egy gyengébb minőségű profilból is lehet jó ablakot gyártani, s egy kiváló minőségű profilból is készülhet silány termék. Ehhez nem igazán tudok segítséget adni. Itt is érdemes azt vizsgálni, hogy a gyártó cég mióta van a piacon. A második szempont a profil. Érdemes megnézni a profil metszetét (ezt bármelyik forgalmazó irodájában megtehetjük), nézzük meg, hogy a profil falvastagsága milyen vastag, ez nagyban befolyásolja az ablak stabilitását. A profil márkákat nem nagyon reklámozzák, s ne higgyük azt, hogy az agyonreklámozott R betűs márka többet nyújt egy kevésbé ismert márkától azért, mert drágább, ugyanis az R betűsnél megfizetjük a hatalmas reklámkiadásokat is. A légkamrák száma se tévesszen meg minket (a légkamrák a profilon belüli függőleges osztással kialakított kamrák számát jelölik)! A több légkamrától alapvetően nem lesz jobb az ablak hőszigetelése, csak akkor, ha ez a beépítési mélység (profil szélessége) növelésével is párosul.
A beépítési mélység általában:
3-4 légkamrásnál: 58-60mm
5 légkamrásnál: 70mm
6 légkamrásnál: 80 mm
Tehát ebből következik, hogy egy 5 légkamrás 60mm-es profilnál úgy tudják elérni a légkamrák számának növelését, hogy a falvastagságot csökkentik, ami a stabilitás rovására megy. Így nem célszerű 70mm-nél kisebb beépítési mélységű 5 légkamrás, és 80mm-nél kisebb 6 légkamrás profilt választani.
A következő szempont az üveg. A műanyag ablakoknál általánosan elterjedt szerkezet a 4-16-4, ami annyit tesz, hogy 2 db 4mm vastag üveg, közte 16 mm távtartóval. Ezeket különböző „k” vagy újabban „Ug” értékkel választhatjuk. Ez az érték minél kisebb, annál jobb az üveg hőszigetelése (a hővezető képessége rosszabb). Ezt úgy érik el azonos felépítés esetén, hogy az üveget egy lágy fémbevonattal látják el, illetve feltöltik a két réteg között argon gázzal. Manapság egyre elterjedtebb a 3 rétegű üvegezés, melynek „Ug” értéke eléri a 0,6W/m2K értéket.

2. Beépítés:
A megfelelően funkcionáló műanyag nyílászáróknak nem csak az a feltétele, hogy kiváló minőségű alapanyagból készült nyílászárót vásároljunk, hanem az is, hogy a beépítés a lehető legszakszerűbb legyen. Egy tökéletes hő és hangszigetelési tulajdonsággal rendelkező műanyag nyílászárót is be lehet úgy építeni, hogy az lényegesen veszítsen az előbb említett jó tulajdonságaiból. Emiatt a beépítés minősége kiemelt fontossággal bír a műanyag nyílászáróknál. A falnyílás pontos felméréshez minden irányban 2-3 méretet kell venni az esetlegesen falszerkezeti hibák miatt.
Így zajlik egy szakszerű nyílászáró beépítése:
1. lépés: Az összes beépítendő nyílászárószerkezet mennyiségének ellenőrzése
2. lépés: Az ablaknyílás és a nyílászáró méretének egyeztetése
3. lépés: A helyszín előkészítése, a szükséges takarások elhelyezése
4. lépés: Régi nyílászáró kiszerelése
5. lépés: Régi tömítőanyag eltávolítása
6. lépés: Káva megtisztítása
7. lépés: Káván lévő üregek eltömítése
8. lépés: Az új nyílászáróról a szárny levétele
9. lépés: Új tokszerkezet behelyezése a falnyílásba
10. lépés: Nyílászáró ideiglenes ékekkel való rögzítése
11. lépés: Támasztó ékek elhelyezése
12. lépés: A tokszerkezet pontos függőleges és vízszintes beállítása
13. lépés: A tok falszerkezethez való rögzítése csavarral/tokrögzítő vasalattal
14. lépés: Poliuretán szigetelőhab felvitele
15. lépés: Az ablakszárny visszaakasztása
16. lépés: Funkciópróba (esetleges utóbeállítás)
17. lépés: Párkány és könyöklő felszerelése (amennyiben ez kérés volt)
18. lépés: Takarólécek felhelyezése (amennyiben ez kérés volt)
19. lépés: Átadás-átvételnél a működtetés elmagyarázása.
A régi ablakok beépítési mélysége (főleg ha régi fa tokos — kapcsolt gerébtokos — ablakokról van szó) általában eltér a modern műanyag ablakok méretétől. A keskenyebb PVC ablak a falszerkezetben máshol fog elhelyezkedni. Ezt úgy kell érteni, hogy amíg a régi ablakok akár teljes mértékben kitöltötték a fal vastagságát, addig az új ablakok ezt csak részben teszik meg. Emiatt rögtön két dolog adódik. Egyrészt el kell dönteni, hogy a falszerkezetben a homlokzat külső síkjához, a fal közepéhez vagy annál bentebb rakják be az új ablakokat. Ez nagyban befolyásolja a hőhidak kialakulását. Általános „ökölszabályként” elmondható ablakcsere esetén célszerű az ablakokat a falszerkezet közepéhez igazítani. 
Új szigetelés felhelyezésekor nem csak a külső rész lesz újra szigetelve, hanem a szigeteléssel befordulnak az ablak felé is. Általános szabály szigetelésnél, hogy a szigetelés vastagsága minimum olyan legyen, hogy eltakarja az ablakok szerelési hézagjait, és rátakarjon kb. 10 m-t.

3. Használati útmutató:
A bukó-nyíló ablakok nyitásánál az esetleges zavarok elkerülése végett a következőket kell betartani: bezárt helyzetben a kilincs függőleges helyzetben van úgy, hogy a forgástengelye a felső pont. Nyíló állapotban a kilincs vízszintes helyzetbe fordítandó. Itt a kinyitott ablaknál a kilincs forgatása szigorúan tilos!
A vasalatok különös karbantartás nem igényelnek. Ajánlatos fém forgó-mozgó felületeket évente műszerolajjal áttörölni. A tisztítást puha pamutszövettel, vagy hasonló anyaggal kell végezni, minden esetben a tisztítást megelőzően bő vizes mosást kell alkalmazni, hogy a felületre rakódott karcoló szennyeződések előzetesen el legyenek távolítva.Információk


 Untitled

ÚJ szolgáltatásunk: Három méteres szélességig lemezvágást és -hajlítást is vállalunk korszerű NC gépeinken